Orbán Viktor nem alkalmas villamosvezetőnek

Alagútban, automata szerelvényt Orbán Viktor is vezethet

Magyarok milliói nyugodtan alszanak, mert tudják, hogy a villamosaink jó kezekben vannak, pszichésen alkalmas, rátermedt emberek vezetik őket.

Elméletileg akár Orbán Viktor is vezethetne villamost. Mielőtt a vezetőállásba mászna, néhány feltételt azonban neki is teljesítenie kellene. Mind olyat, amit egy miniszterelnöknek nem kell, mivel a kormányfői munkakör betöltéséhez semmilyen alkalmassági vizsgát nem követelnek meg (szinte sehol a világon), ilyen vizsga nincs.

Nem úgy, mint a villamosvezetők esetében, ahol nagyon is van. Iigen szerteágazó módon néznek utána, hogy valaki alkalmas-e villamosvezetőnek. Pszichésen is. Talán a villamosvezetők ilyen szigorú feltételek elé állítására vezethető vissza, hogy villamosvezető miatt még nem tört ki forradalom, háború, világháború, éhséglázadás, felkelés, gazdasági válság. Villamosvezető még nem csinált diktatúrát, tömeges letartóztatást, nem lövetett a tömegbe és szükségállapotot sem hirdetett ki, nem dézsmálta meg az adófizetők pénzét, nem vezette az országot annak érdekeivel ellentétes irányba.

Arra Magyarországon is nagyon vigyázunk, hogy villamost csak alkalmas ember vezethessen, nem úgy, mint az országot. Ezért Orbán Viktornak, ha villamost szeretne vezetni, akkor először is: villamosvezetői jogosítványt kellene szereznie. Ez – nagy valószínűséggel – nem okozna problémát egy volt oxfordi diáknak. Csakhogy, orvosi és pszichológiai vizsgálaton is át kellene esnie, mégpedig előzetesen, a jogosítvány megszerzése előtt, majd időszakosan, legalább 5 évenként, de – indokolt esetben – rendkívüli vizsgálatra is berendelhetnék, ha gyanúsan viselkedne. Lássuk, mi mindent vizsgálnak, firtatnak és tudakolnak, kérdeznek és ellenőriznek egy villamosvezető pszichés egészségével kapcsolatban, az erre vonatkozó 203/2009. (IX. 18.) Kormányrendelet betűje szerint:

17. § (1) A pszichológiai vizsgálat tartalmát és értékelési eljárását a vizsgálatot végző pszichológus határozza meg, figyelembe véve a végzett tevékenységet …….

(2) A vizsgálat legalább az egyes biztonsági funkciók követelményeivel kapcsolatos alábbi feltételek vizsgálatára terjed ki:

a) exploráció-anamnézis,

b) figyelem és koncentráció,

c) pszichomotoros gyorsaság,

d) közvetlen memória,

e) megfigyelő- és felfogóképesség,

f) pszichovegetatív paraméterek,

g) megosztott figyelem és összpontosítási készség,

h) szenzomotoros koordináció, reakcióképesség,

i) intelligencia szint,

j) személyiség projektív tesztek és kérdőívek (érzelmi önkontroll, viselkedési megbízhatóság, önállóság, lelkiismeretesség, interperszonális hatékonyság, kiegyensúlyozottság, szociális ügyesség, önbizalom, felelősségtudat, intellektuális hatékonyság, a teljesítmény motivációs háttere, az érdeklődés irányultsága, tolerancia szint stb.) kitöltése alapján.

18. § (1) A pszichológiai vizsgálat során feltárt:

a) személyiségzavarok, elmebetegség,

b) feladatellátáshoz szükséges felismerési, döntési és cselekvési képességek nem kielégítő szintje,

c) figyelmi teljesítmények (figyelemkoncentráció, megosztott figyelem, megfigyelőkészség, összpontosítási készség) elégtelensége,

d) balesetveszélyes magatartásra utaló személyiségjegyek,

e) gyorsan bekövetkező pszichés elfáradás,

f) alkoholizmus, narkománia

az egészségi alkalmasságot korlátozó vagy kizáró oknak minősül.

A fenti listából az aláhúzással kiemelt tételek alapján elég kétségesnek látszik, hogy Orbán Viktor pszichésen alkalmas lenne villamost vezetni. Legyünk őszinték, hiszen a saját biztonságunkról van szó: nem alkalmas arra, hogy villamost vezessen. Ugyanis nem kell ahhoz pszichiáternek lenni, hogy lássuk: az érzelmi önkontroll, a viselkedési megbízhatóság, a kiegyensúlyozottság, a felelősségtudat, a lelkisimeretesség, a tolerancia szint területén komoly gondjai vannak.

A magyar polgárok tömegei, köztük a pszichiátererek és pszichológusok is évek óta jelzik, hogy a miniszterelnöknél személyiségzavarok, feladatellátáshoz szükséges felismerési, döntési és cselekvési képességek nem kielégítő szintje és balesetveszélyes magatartásra utaló személyiségjegyek tapasztalhatók.

Ezért az ország aggódó és a kellő felelősségtudattal megáldott több millió polgára elégedetten veszi tudomásul, hogy Orbán Viktor nem vezet villamost. Többmilliónyi magyar állampolgár, aki nap mint nap villamossal jár, vagy olyan helyen fordul meg gyakran, ahol villamosok közlekednek, ugyancsak nyugodtan hajtja a fejét álomra, mivel biztos benne, hogy a villamosaink jó kezekben vannak, mint egészségileg, mint pszichésen erre alkalmas emberek vezetik őket.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.