Best Joomla Templates - Joomla-Monster.com Hirdetés
A ló veszélyesebb, mint a lovaglás
2008. Április 18. péntek, 16:00
Fiatal lányokra utaznak a lovakAusztriában 2006-ban 5000-ren szenvedtek olyan súlyos lovas balesetet, hogy kórházi kezelésre szorultak. A precíz statisztikából az is kiderül, hogy nem annyira a lovaglás, mint inkább maga a ló a veszélyes. A balesetek 80 százalékában a sérülést elszenvedett nem is ült lovon. Ez magyarul azt jelenti, hogy a lovak megrúgták, megharapták, vagy fellökték őket.

A legtöbb sérülés a fiatalokat éri. A balesetet szenvedettek 52 százaléka 10 és 24 év közötti volt, 77 százalékukban a szebbik nem. Az állat viselkedését tanulmányozó szakemberek szerint, ez arra enged következtetni, hogy a ragadozó természetű növényevők előszeretettel támadják a fiatal lányokat.

Ezért is figyelmeztetik Ausztriában a szülőket: jól nézzék meg, hogy hová íratják be a gyermeklányt lovagolni. Ló és ló, lovas iskola és lovas iskola között is van különbség. A lányok viszont mind egyformák. (Egy lónak)

 

FacebookStartlapIWIW

Hozzászólások
Hozzáadás
Bota Agnes B.  - csipkedés   |78.92.74.27 |2011-11-12 20:14:07
Érdekesek a cikkek, aki tanuló mint én nagyon el lehet gondolkodva, hogy akkor most... mi van!
Az biztos, hogy az en lovam, amit kaptam rug, csipked, harap, szinte kiszámíthatatlan, igaz nem bántom, oda csapok, ha csip, ahogy mondták, akkor ő utána rögtön kapásból 3-szor, de nem csip, hanem harapna vissza, akkor szökel egy óriásit és már úgy ágaskodott is volna, termeszetesen a lónak sok gazdija volt, most úgy mond jó helyen van, igaz engem a héten csak 2-szer lát, akkor elhalmazom szeretettel, finomságokkal, ez a hála! A másik gazdi ahol van, ő rideg tartásban tartja, ő nem fél tőle, lovagolja, én félek és csak egszer ültem a hátán!
Vannak állataim, de szeretetért cserébe mind szeretetet ad vissza, a ló furcsa állat! Visszélne a szeretettel, vagy már gondolkodtam ma, hogy játszani akar, unatkozik???? ennyi! Köszönöm!
hofeherkerp  - lovak   |84.3.114.167 |2011-03-18 03:37:54
A kutya ragadozó és harap.De csak ritkán és ha nincs más lehetősége!!!!A ló növényevő és folyamatosan csipked harapdál és keményen harap!!!!Most nem a harapásról tudatosan leszoktatot állatokról van szó!!!!!!!!Akkor ez hogy van????????!!!!!!!
Bába András  - mutassanak példát   |92.249.202.225 |2010-03-11 09:58:42
A magyarországi lovardák,mint nagy lovas nemzet ök kellene példát mutassanak a világnak,meg mutassák Attila király vére csörgedezik az ereikben,de sajnos az emberekben ki van halva a nemzetiség(tisztelet kiben nem)magasrol hunyasztanak arra,hogy vérükben a lovas ösztön,kevessen járnak lovagolni,azon kivül rndkivűli állapotok uralkodnak a lovardákban semmi kondicio!!vanak kivételek it is de ritka mint az acélszemü holó!! a lovak sem érzik jol magukat a lepusztult hejeken,ahol zaj van ahol streszben szornganak,it is vanak kivételek,de ahol béke van ott nincs baj a lóval!Nem tudok jól irni mert nem vagyok magyar!
BábaAndrás  - szolás   |94.21.127.187 |2010-03-08 09:33:41
Sajnos ember embernek farkasa!!Irigyek azok akik nem tudnak és nem is értenek az ember álltal legjobban kezelhető lényhez a lóhoz,aki Ilyeneket ir életébe nem ült ló háton és soha nem gondolkozot el azon a lónak is érzelmi és lelki világa,amijen az ember a loval olyan aló az emberrel!!!Kell tudni mit akarsza lótol,mit vársz el töle,és mindigg mögéje kell tenni a plusz dolgokat,esés,ijedés,botlás,csipkelödés,de ez mind lehet a lónak az aznapi kevétöl is,gondoljunk bele mi sem vagyunk mindenap egyformák és nem tudunk mindig Él és jeleset teljesiteni!!
Zámbó András  - csak ennyit a cikkhez....   |81.182.174.137 |2008-08-21 19:04:19
Üdv!Csak a cikk írójának üzenném ha netalántán olvasná a hozzászólásokat,melyek jóval több érelmet tükröznek mondatonként is,mint az Ő cikke....a forrást ahonnan ezt a sok badarságot összeszedte,igazán átküldhetné nekem e-mailen,mert nem hiszem el hogy ilyet leírt valaki ezen kívül,de ha mégis,akkor nagyon kiváncsi lennék arra,hogy ki az és honnan gyűjtötte össze ezen hülyeségek halmazát.
Előre is köszönöm,bár kétlem,hogy kedves szerzőnk ezt az e-mailt megtenné nekem.Ha más nem,a lovasok fórumán is "andrisbigikuty" néven megtalál.
Üdv:András
Vendég   |84.0.107.211 |2008-08-21 13:23:08
"ragadozó természetű növényevők előszeretettel támadják a fiatal lányokat."

Ezt meg honnan a bánatból szedték?????? Ekkora baromságot is már régen olvastam. Remélem nem veszik komolyan ezt a cikket.
Maura  - hozzaszolas egy... lovas temahoz.   |80.98.70.141 |2008-08-21 13:13:08
Szoval.
Statisztika arra jo, hogy az ember kezebevegye a lapot, es forgassa nagy kerek szemekkel.


Mint tudjuk, a lovardakba lovagolni jarok 98 szazaleka lanyzo, mert a sracok kozott ciki a lovacskazas. Hogy miert, abba ne menjunk bele, nagyon sajnalatos. Felnottkorban ez szerencsere valtozik altalaban baratno feleseg unszolasara.

\"Fiatal lanyok\" masik fele, hogy altalaban fiatal korban van idejuk a diakoknak lovacskazni, huszoneves palyakezdok elmaradnak, majd visszaternek 40 eves kor korul, amikor a gyerekuk mar iskolas, tobb idejuk van. A negyvenes korosztalynak altalaban mar sajat lova van, akit jol ismer, akivel osszeszokott parost alkot, es megbizik a lo a gazdajaban.


A lovak-emberek kozotti kommunikacios szakadekot athidalni megfelelo oktato es megfelelo merteku erdeklodes (a tanitvany reszerol) hianyaban szinte lehetetlen. alapveto viselkedesi normaink kulonboznek, mig egy lo novenyevo-menekulo, addig az ember minden szempontbol ragadozo.

Ha a lo megijed valamitol, az ember osszerandul, es belekapaszkodik a lo hatan abba, amit er. Ez ugyanaz, amit a macska csinal, ha az olunkben ulve kutyat lat. Kiereszti a karmait (vonatkoztassunk el a felos macskatol, vannak tamados macskak is).
A lo mit erez? Azt, hogy valami a hatan, akinek nem erti a viselkedeset, raadasul meg tamad is. Maris indulhat rossz esetben a rodeo.
Tehat az ember adott esetben mindent elkovet azert, hogy jol osszezavarja nyomorult hatast, ez a pelda csak egy volt a sok felreertes kozott.

Aki ezt a cikket mgirta, az minden bizonynal lapzarta elott egy utolso erofeszitest tett arra, hogy bekuldje a szerkesztonek az aznapi cikkjet, es totalisan figyelmen kívül hagyva, hogy elete baromsagat pötyögte le.

\"Az állat viselkedését tanulmányozó szakemberek szerint, ez arra enged következtetni, hogy a ragadozó természetű növényevők előszeretettel támadják a fiatal lányokat.\"

SZAKEMBEREK...
Naneeee...
kanga  - :)   |79.122.40.75 |2008-08-21 00:09:21
Köszönjük az azta.hu-nak, ennyire ostoba cikket már rég olvashattunk. :) Rá kellene gyúrnom, hogy ne rontsam a statisztikát, 12 éves aktív lovas múltam alatt ugyanis csak 1 felületes rúgást sikerült begyűjtenem, és jó pár esést, de egyszer sem ezek a ragadozó természetű növényevők voltak a hibásak, hanem az evolúciós fejlődés csúcsa, azaz én.
A szerzőnek meg kívánok sok további alapos, elmélyült kutatómunka alapján megírt cikket, és azt, hogy rúgja meg a ló. :)
Lovascsaj  - Háát ez???   |94.27.135.1 |2008-08-20 22:52:12
Mérhetetlenül felháborító ez a cikk. Mélyeségesen minősíti megíróját és azt is aki ezt leközli.
A lovak természetes etológiájáról semmit nem tudó, statisztikákra alapozott hülyeséghalmaz.
Mert ugye van a ló. A balesetek minden esetben lovashibából adódnak, ez éppen lehet az oktató, az adott lovarda hibája, de sosem a lóé. A lovak ösztönből cselekszenek, ezeket ismerni, ismertetni kell. Ha fel tudjuk mérni egy adott helyzetben hogyan viselkedhet, meg is tudjuk előzni a bajt. Az már egy teljesen más lapra tartozik, hogy a lovak milyen szinten idomítottak, rendelkeznek-e (emberi hülyeség, félelmeik okán stb.) rossz szokásokkal. Ezért valóban fontos a lovarda kiválasztása. De nem azért mert a lovak fiatal nőnemű egyedeket akarnának megtámadni.
A statisztika pedig még véletlen sem említi, a lovasok, pláne a zsengülő korosztály lovasai javarészt nők.
Zámbó András  - hozzászólás a ló témához   |84.0.144.209 |2008-08-20 21:00:08
Üdvözletem Mindenkinek!Ezen a cikken igencsak megdöbbentem,mely által
közölt adatok hitelességében igencsak kételkedem.Fogalmam sincs hogy ezt a cikket ki írta,de mindenesetre jobban tette hogy a nevét nem vállalta fel,így legalább nem égeti magát a cikkben szereplő bődületes nagy hülyeségek miatt.Ez érdekes:" a balesetek 80 %-ban a sérülést szenvedett nem is ült lovon....megharapták,megrúgták vagy fellökték őket".Lovasiskolákba nem igen szoktak harapós lovak lenni,harapás pedig leggyakrabban akkor fordulhat elő,ha az ember a jutalmat úgy adja az állatnak,hogy nem tenyéren ,hanem ujj közé fogva....így véletlen megeshet,bár velem (5 hónapja lovazok rendszeresen)még soha nem fordult elő.Szándékosan ló fellökni senkit nem szokott,megrúgni pedig csakis kizárólag akkor ha az ember a háta mögé kerül s megijed a ló.Igen megijed.Tudni kell,hogy a ló egy eredetileg csapatokban élő tipikus ún.menekülő állat mely a hirtelen inegerek hatására gyakran ijedtséggel
reagál."Ragadozó természetű növényevők"?Ilyen hülyeséget az életbe nem hallottam.Egy állat vagy ragadozó,vagy mindenevő vagy növényevő....de ragadozó természetű növényevők nem léteznek.Ennek kb.annyi alapja van,mint a loch ness-i szörnynek.....magyaraul az emberi fantázia agyrémei......és ha ezt valóban "szakemberek" állították,amit fentebb említettem,akkor ők bizony a tudásukkal együtt eláshatják magukat,de jó mélyre.Amúgy többségében lányok lovagolnak,szóval fiúk-férfiakból eleve kevesebb lovas van tehát baleset is kevesebbet érhet közülük.Amúgy tévhit hogy a lányok mind egyformák egy lónak.A ló bizonyos tekintetbe hasonlóan intelligens mint a kutya,tehát lovas és lovas közt képes különbséget tenni.Mindenesetre nem jellemző se kancára se heréltre se csődörre,hogy fiatal lányokra utaznának.....Nagyon sajnálom aki ezt az itt leírt rengeteg butaságot elhiszi.
Tisztelettel:András
Szólj hozzá!
Név:
Email:
 
Website:
Tárgy:
 
Írd be a képen látható biztonsági kódot!

3.20 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld