Végsőkig feszült a helyzet Lengyelországban

Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter

A lengyel katonai rendőrség szerdán őrizetbe vette Piotr Pytel tábornokot, aki az előző kormány idején a Katonai Kémelhárítás helyettes vezetője volt.

Letartóztatásáról felesége értesített szerdán reggel a sajtót. A lengyel közszolgálati hírügynökségnek (PAP) Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter később elmondta: a tábornokot azzal vádolják, hogy illegálisan együttműködött az orosz hírszerző szervekkel, nevezetesen az Orosz Föderáció Biztonsági Szolgálatával. A tábornok, akit néhány óra múlva szabadon engedtek, úgy nyilatkozott, hogy letartóztatása mögött politikai szándékok húzódnak.

A letartóztatás híre nagy port vert fel, mivel Piotr Pytel tábornok az egyike azoknak a volt magas rangú tiszteknek, akik élesen bírálják a Jog és Igazság Pártja (PiS) és annak nemzetvédelmi minisztere, Antoni Macierewicz reformelképzeléseit, amelyek megvalósításával már eddig is felforgatta a lengyel hadsereg hagyományos felépítését, és valóságos hajtó vadászatot indított azon tisztek ellen, akik a PiS előtti kormányok idején töltöttek be vezető funkciókat a Nemzetvédelmi Minisztériumban és a Lengyel Hadsereg Vezérkari Főnökségében.

Az ellenzéki pártok azonnal sajtótájékoztatót hívtak össze, amelyen élesen tiltakoztak a példátlan lépés ellen, amit egyértelműen a tábornok kritikus megnyilvánulásai miatt ellene indított megtorló hadjárat részének teintenek és feltették a kérdést: mi következhet az után, hogy egy a kormányt bíráló tábornok a katonai rendőrség fogdájába végzi. Az ellenzék az incidens kapcsán lemondásra szólította fel a nemzetvédelmi minisztert és a kormányt.

Piotr Pytel és főnöke, a katonai kémelhárítás egykori vezetője Janusz Nosek ellen hónapok óta vizsgálat folyik, amelynek részeként az ügyészség elé idézték a volt kormányfőt, az Európai Tanács elnökét Donald Tuskot is, akit ugyancsak arról faggattak, hogy milyen együttműködés volt az orosz és a lengyel hírszerző szervek között.

A katonai hírszerzés és a Donald Tusk elleni támadás hátterében az áll, hogy Jarosław Kaczyński és pártja a PiS szerint a lengyel hadsereg és a politikai élet számos vezetője és az akkor köztársasági elnök, Lech Kaczyński halálával végződött szmolenszki légi katasztrófa mögött 2010-ben az orosz titkosszolgálat és a lengyel kormány és titkosszolgálatainak titkos együttműködése áll, vagyis nem baleset történt, hanem merényletet követtek el a lengyel köztársasági elnök gépe ellen.

Az elnök ikertestvére Jarosław Kaczyński azóta azt állítja, hogy a merényletben felelősség terheli – az orosz kormányfő, Vlagyimir Putyin mellett – az akkori lengyel kormányfőt Donld Tuskot is. Tusk egyébként még a letartóztatás napján szerdán, Twitter üzenetben áll ki a két üldözött tábornok mellett, akikkel méltatta korábbi együttműködését.

Mindeközben a lengyel parlamentben folyik a lengyel igazságszolgáltatás reformjaként beharangozott törvénytervezetek második olvasatú vitája. Valójában olyan módosítások elfogadása a tét, amelyek gyakorlatilag megszüntetnék az igazságszolgáltatás függetlenségét, a bíróságok és a bírók a politikusok irányítása alá kerülnének. Az erre vonatkozó törvénytervezetekből kettőt júliusban a köztársasági elnök megvétózott, és csak egyet engedett érvénybe lépni a hatalmas tömegmegmozdulások nyomán.

Akkor a lengyelek százezrei vonultak az utcára a bíróságok függetlenségének védelmében. Most – nagyjából ugyanazzal a tartalommal – a köztársasági elnöki hivatal által benyújtott törvénytervezetekről folyik éles vita. Az ellenzék szerint a törvények elfogadás a lengyel jogállam végét jelentené. Az Európai Unió már korábban kötelességszegési eljárást indított Lengyelország ellen a törvények miatt.

Csütörtökön délután összeül a lengyel kormányzó párt a PiS elnöksége, hogy a kormány átalakításáról döntsön. Előzetes információk szerint ez a kormányfő és legalább két-három miniszter menesztésével jár majd. Megfigyelők nem zárják ki, hogy Beata Szydlo  kormányfőt Jarosław Kaczyński a PiS elnöke váltja a kabinet élén. A fejlemények együtt ismét tömegmegmozdulásokat idézhetnek elő, Lengyelország forró karácsonyi ünnepek elé néz.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.