Best Joomla Templates - Joomla-Monster.com Hirdetés
Kína és Oroszország menekül a dollártól
2009. Június 11. csütörtök, 17:15

Az oroszok nyíltan bejelentették, hogy csökkenteni kívánják állami tartalékaikban a dollár arányát, és eladják a dollárkötvényeiket, helyettük eurót, fontot és a Nemzetközi Valuta Alap kötvényeit vásárolják. Alekszej Uljukajev az orosz nemzeti bank elnöke azt is bejelentette, hogy megemelik az orosz bankok kötelező tartalékrátáit.

Li Yong a kínai pénzügyminiszter szinte ezzel egy időben nyilatkozta, hogy Kína a valutatartalékai diverzifikálásában érdekelte, vagyis abban, hogy a jövőben dollár helyett más fizetőeszközökben, így euróban, fontban és ázsiai országok fizetőeszközeiben tartsa a tartalékait. Moszkvában bejelentették, hogy hamarosan Kínai-orosz csúcs lesz Brazília részvételével, ahol megvitatják a valutatartalékok, és a dollárral kapcsolatos politikájukat.


Kína az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője, a legtöbb államkötvény vásárlója. Kína mintegy 1,95 billió dollárra becsült devizatartalékainak 70 százaléka dollárban van, ezért Peking túl gyorsan nem szabadulhat ezektől, anélkül, hogy ne okozna magának is nagy kárt a dollár gyors értékvesztése miatt. Oroszországnak mintegy 400 milliárd dollárnyi valuta és aranytartaléka van, amiből csak 30 százalék a dollár, de annak folyamatos értékcsökkenése nyilván nem okoz örömöt az orosz nemzeti banknak.


Az USA az államkötvényei és a dollár iránti kereslet, illetve a bizalom megcsappanása miatt immár 3,99 százalékot ad a 10 éves államkötvényekre, ami azért nyilván sok vásárlót elgondolkodtat, és egyelőre nem gond ezen kötvények értékesítése. Csakhogy egyre erősödnek azok a pletykák, amelyek szerint a jelenleg még keményen AAA adósbesorolású USA hamarosan elveszítheti a kedvező megítélését a nemzetközi minősítőknél, főleg azok után, hogy a S&P adósminősítő ügynökség Nagy-Britannia besorolását negatív kilátásúra rontotta le.

Ingyen bevásárlás. Egyedül álló szolgáltatás Magyarországon. Kattintson ide!


 

FacebookStartlapIWIW

Hozzászólások
Hozzáadás
Szólj hozzá!
Név:
Email:
 
Website:
Tárgy:
 
Írd be a képen látható biztonsági kódot!

3.20 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld